Material-fakta etc.

Här kan du se vad de olika materialen har för egenskaper och hur färgsystem etc är uppbyggt och vad det betyder.

earth possitive.jpg

Earth Positive™

Earth Positive™ är ekologiskt och etiskt tillverkade T-shirts. Men framför allt är de tillverkade med hjälp av förnybar energi,
framställd från vind- och solkraft. Earth Positive™ apparel är framtaget för att belysa medvetenheten och visa att det går att påverka med praktiska medel. Blir det tydligare än hos en T-shirt som lämnar ett minimalt fotavtryck i miljön?
Det är positivt ur både ett ekologiskt och socialt perspektiv.

rattviemarke_stor.jpg

Fairtrade Rättvisemärkt

Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Läs mer >>

carbon trust.jpg

Carbon Trust
Ett oberoende bolag i England som är skapat av regeringen som ett svar på våra klimatförändringar. Deras uppgift är att hjälpa engelska bolag att minska sina koldioxidutsläpp genom att ta fram nya metoder/tekniker och se över deras processer så att de kan sträva mot att minska sina utsläpp.
Läs mer information om the Carbon Trust här »

soil_association.jpg

Soil Association Organic Standard

Brittiska Soil Association certifierar många varor och tjänster som t.ex. hygienartiklar, skönhetsprodukter, restauranger, barer och caféer, kläder och textil, timmer och träprodukter m.m. KRAV hänvisar till denna märkning som pålitlig.

En vara som bär Soil Association Organic standards märke måste innehålla minst 95 % ekologiska ingredienser. En produkt som bär märket ihop med texten ”made with xx% organic ingredients'” måste innehålla minst 70% ekologiska ingredienser.  Återstående innehåll  får inte vara genmodifierat (GMO) och får bara användas om:

- Ekologisk version av ingrediensen ännu inte finns

- Ämnet finns med på en restriktiv lista med syntetiska kemikalier som har granskats mot hårda kriteria gällande påverkan på hälsa och minimal miljöpåverkan.

Det finns givetvis varor som är 100% ekologiska och då står det också på dem.

En vara med Soil Association Organic Standards märke lever upp till hårda krav på välbefinnande för djur och höga miljökrav. Soil Association har förmodligen de hårdaste kraven för organisk produktion och bearbetning i världen.
Soil Association är oberoende och har som mål att marknadsföra de högsta standarderna för ekologisk integritet. De har även tagit fram standarder för områden som ännu inte täcks in av EU:s regler som t.ex. gällande konservering, fiskodling, textilier och hälso- och skönhetsprodukter.

Standarden säger bla.
Alla ingredienser måste vara spårbara och väl dokumenterade från källa till slutprodukt.
Produkterna får inte innehålla någon ingrediens som ens kan misstänkas skada människor eller miljö detta omfattar t.ex.
- syntetiska doftämnen eller parfymer
-  syntetiska färgämnen
-  cocamide DEA eller MEA
-  cortico-steoider
-  dimethicone, eller någon annan silikonprodukt
-  lanolin (ullfett)
- methyldibromo glutaronitrile
-  mineralolja
-  nanopartiklar
-  konserveringsämnen under samlingsnamnet parabener (butylparaben, ethylparaben,
  methylparaben, propylparaben)
-  paraffinprodukter
-  petroleumprodukter
-  polyethylene glycol (PEG)
-  polysorbater
-  propylen eller butylenglykol
-  Sodium lauryl/laureth sulphate, MIPA lauryl/layreth sulfat (eller någon annan etoxysulfat)
-  klorblekning får inte förekomma
- genmodifiering får inte förekomma

fairwear.jpg

FAIR WEAR FOUNDATION

FWF är ett nederländskt initiativ mellan flera olika intressegrupper i textilindustrin. Målet är att förbättra arbetsförhållanden i textilindustrin.

FWF kontrollerar regelbundet deltagarnas fabriker och ser till att alla deras medlemmar anstränger sig tillräckligt för att implementera och praktisera uppförandekoden i de fabriker där de gör sina kläder. Inspektionerna är utformade för att se till att både tillverkarna och leverantörerna tillämpar koden. FWF går årligen igenom en årsarbetsplan för varje medlems företag. De ser till så att arbetet uträttas på ett traditionellt sätt och kontrollerar att planen utförts enligt överenskommelse. På vissa fabriker, där det till exempel har förekommit klagomål om arbetsvillkoren, görs det ytterligare kontroller.

outlast.jpg

OUTLAST

Unikt material som anpassar sig efter kroppstemperaturen och temperaturen i den omedelbara närmiljön. Materialet består av miljontals mikrokapslar som absorberar och lagrar överskottsvärme när du är varm, för att sedan frigöra och släppa tillbaka den till kroppen när temperaturen faller.

DOUBLEFACE.JPG

DOUBLEFACE

Innebär att två material är ihopstickade till ett. Detta ger ett plagg med en kraftigare kvalitet, exklusivare finish samt en hållbarare passform. Du känner skillnaden!

action.jpg

ACTION LEATHER

Spaltskinn med teknisk beläggning för ökad tålighet mot väder och slitage. Prisvärt skinn med god funktion.

support.jpg

GRANINGE SUPPORT SYSTEM

Håller hälen i rätt läge, vilket ger god komfort och stadigt grepp, samtidigt som risken för vrickning i ojämn terräng minskar.

thinsulate.jpg

THINSULATE

Ett mycket tunt, lätt och isolerande polyestermaterial som håller värmen bra även när det är fuktigt.

tpusula.jpg

TPU SULA

TPU är ett gummimaterial som står emot slitage, oljor m.m. Ger ett suveränt grepp på de flesta underlag.

trekking.jpg

TREKKING SOLE

Slitstark sula med ett grovt, självrengörande mönster som ger ett mycket bra grepp på både blöta och torra underlag. Trekkin sole har en gummiblandning precis som winther sole på 65 shore A. Längs hela sulan finns ett skikt Phylon som agerar stötdämpande och isolerande.

vibram.jpg

VIBRAM

Leverantör av yttersulor. Sulor från Vibram ger ett mycket bra grepp på hala och ojämna underlag. Vibrams sulor är designade för att ge den bästa kombinationen av grepp, komfort samt hållbarhet.

pantone_utslagen.jpg

PMS

Pantone Matching System förkortas PMS och är ett referenssystem för angivande av färgnyanser, en färgmodell för dekorfärger. Man utgår alltid från katalogen Color System där 1114 PMS-färger visas. Dessa färger blandas sedan på tryckeriet från 14 st standardfärger med hänsyn till papper m.m. Systemet finns i avancerade grafikprogram som Illustrator och Corel Draw. Systemet är motsatsen till processfärg där färgen byggs upp av fyra grundfärger, som i färgmodellen CMYK.

naontex500.jpg

NANO-TEX

NANO-TEX är ett material som står emot och avlägsnar spill och fläckar.

Spillavvisande funktion ger ett plagg som håller sig fräschare.

Nanotekniken gör att plagget blir enkelt rent.